25 September 2010 - Taptoe Kerkdriel


Een zeer geslaagde taptoe in Kerkdriel


Zaterdag 25 september was het dan weer zover en stond taptoe Kerkdriel op de kalender. Het is/was inmiddels alweer 5 jaar geleden dat de vorige editie had plaatsgevonden. De taptoe werd georganiseerd door Jachthoornkorps Door Eendracht Sterk (afgekort DES) in het kader van het 45 jarig bestaan. Voor vertrek nog even de buienradar gecontroleerd en de mogelijkheid bestond dat we deze avond nog wel een buitje tegemoet konden zien. Echter dit kan ik alvast verklappen het is de hele avond tijdens de taptoe droog gebleven. Iedereen was al lekker binnen alvorens de eerste druppels naar beneden kwamen. Wat dat betreft houden ze er boven misschien rekening mee als je iets te vieren heb.
Om kwart over zes vertrek ik met ‘t hele gezin richting Kerkdriel om daar een dik half uurtje later aan te komen. Buiten het feit dat we zelf op moesten treden, kwam deze avond ook IRENE Ede naar Kerkdriel en dat laat zoon Bas zich niet ontnemen. Alle deelnemers waren intussen ook gearriveerd op de 2 locaties waar men zich prima om kon kleden en precies om kwart over zeven vertrokken de deelnemers voor een korte streetparade naar het taptoe terrein, waar iedereen rond de klok van half acht arriveerde. Intussen kwamen de eerste toeschouwers richting taptoe terrein en om 8 uur was het gezellig druk. Rondom het terrein stonden het toch op de meeste plaatsen 2 a 3 rijen dik. (over dit terrein later meer !!) In ieder geval hebben de Kerkdrielers ondanks dat het behoorlijk fris was het niet laten afweten, en maar goed ook zal later blijken. Om klokslag 8 uur wordt de taptoe geopend door de lady speaker (helaas weet ik niet de naam van deze dame) Maar wat gelijk opvalt in deze is dat, hier staat een persoonlijkheid te praten. Hele duidelijke taal en keurig netjes gesproken zonder haperingen word(en) de tekst(en) voorgelezen. Ook het geluid is prima in orde. Al met al een compliment voor de organisatie om ook dit goed aan te pakken.
Dan de taptoe:
Na de opening van de ladyspeaker marcheert precies 5 minuten later TWN het terrein op. TWN staat voor Trommelgroep West Nederland. Een klein selectief gezelschap deze avond van 7 personen de het Basler trommelen tot kunst hebben verheven in Nederland. Niet ten onrechte gezien de vele resultaten die men heeft behaald in Nederland tijdens federatieve concoursen, het WMC en niet te vergeten in het hol van de leeuw Zwitserland, waar de oorsprong van deze slagwerk techniek vandaan komt. TWN brengt een relatief eenvoudige show welke zeer netjes wordt uitgevoerd, gekoppeld aan slagwerk stukken waar tijdens de show ook geen speld tussen te krijgen is. In de zin van!! Ik heb ze persoonlijk niet kunnen betrappen op een misser. Al met al een prima optreden van deze 6 heren en 1 dame
Het volgende optreden wat we gaan aanschouwen deze avond is van de jubilaris zelf. Jachthoornkorps DES. Zij betreden het lange en smalle terrein met traditionele jachthoorn muziek. Over dit terrein wil ik het volgende zeggen. Het is ruim 50 meter lang en 23 meter breed waar ook nog eens 4 bomen op staan Twee aan de voorzijde en 2 halverwege het terrein en ongeveer 10 meter uit elkaar. Als je dit ziet als korps, probeer dan ook met de situatie om te gaan. Aan DES kon je merken dat zij hier goed op ingespeeld hadden qua show. (goed de situatie erin verwerkt) Ik had DES een paar jaar niet meer gezien en wat opvalt, is de jeugdige aanwas in met name het slagwerk. Goed bezig zeg ik dan om de jeugd proberen bij de club te houden. DES is duidelijk gegroeid de laatste jaren. De show oogt relatief niet moeilijk, maar dat hoeft ook niet, zeker met de nieuwe mensen erin. Af en toe iemand op de verkeerde voet en een rijtje niet helemaal recht, maar al met al een goed optreden ondersteund door een volle bak jachthoorn muziek. Een prima thuiswedstrijd van DES met een goed ondersteund applaus.
Als DES is geweest zetten we het programma voort met Drumfanfare Amantius uit Den Bosch. Amantius is bijna geen drumfanfare meer te noemen maar gaat richting Marchingband. Een volle bak geluid (met een ietsje over kill) komt het terrein op denderen. Ik heb Amantius nu voor de 4e keer gezien in 3 jaar en had gehoopt dat ze verder zouden zijn in hun ontwikkeling. Wat gelijk al opvalt, zijn de lampjes die enkele leden dragen op hun hoofddeksel om de muziek partij goed te kunnen lezen. Persoonlijk zou ik dat dan voor allemaal gedaan hebben gezien de eenheid die je dan uitstraalt. Nu doet het afbreuk aan het totaal. Ook de eerder genoemde bomen zijn een sta in de weg voor sommige Amantius leden, die er bijna tegenaan lopen, en deze ternauwernood weten te ontwijken. Hier had men beter op in moeten spelen in samenspraak met de leden. Ook het allemaal op de juiste voet lopen, strakke lijnen en goed richten zijn niet altijd aan Amantius besteed. Nu lijkt het in dit schrijven of dat ik zeer negatief ben over Amantius, maar dit is absoluut niet waar. Amantius is een grote club mensen, waar heel veel muziek in zit en als men showtechnisch meer de punten op de (i) weet te zetten is dit een aanwinst op de taptoe velden. Als je zo een show loopt dan komt het een beetje ongeďnteresseerd over op mij, wat zeker niet de bedoeling zal zijn geweest. Ik had Amantius al op 30 april in Drunen gezien en toen waren mij deze zaken ook al allemaal opgevallen, en hoopte nu op een juiste verbetering van het geheel. Helaas te weinig gezien deze avond. Muziek maken kunnen ze in Den Bosch, en nu nog een strakke show en iets meer discipline en het is voor elkaar.
Amantius is geweest en zijn we alweer bij de 4e deelnemer aan deze taptoe met de langste naam van het gezelschap Mallet Percussionband Drumband Rhenen. Van te voren hadden we de “bomen” situatie besproken en besloten werd om de bomen in de show op te nemen. Zo werden de 2 openings cirkels neergezet met de bomen in het midden. Als we dit zouden doen dan zouden we ook geen last meer hebben van deze eeuwige standbeelden. Net als vorige week tijdens taptoe Zeewolde liep de show als een trein. Af en toe een klein verschilletje in de richtingen maar dan mocht de pret deze avond absoluut niet drukken. Alle muziek en show gingen in een vloeiend tempo in elkaar over. Wat verder opviel was dat met name tijdens de rustige passages in de show het stil was rondom het plein, en kon je merken dat het publiek alle aandacht had voor wat er op het plein gebeurde. Dit was spelen en tegelijk genieten. Na afloop van de show mochten we dan ook een geweldig applaus in ontvangst nemen van het publiek. De leden van Rhenen kwamen dan ook allemaal stralend van oor tot oor van het taptoe terrein af. Jammer dat de show in principe voor de laatste keer werd gelopen, want vooral dit jaar is er met de huidige show veel succes geweest op de taptoe velden. Maar wie weet voor de toekomst!!
Na Rhenen is het de beurt aan de bijna buurman uit Ede Christelijk Showkorps IRENE. Voor mij was het alweer een jaartje geleden dat ik de Edenaren heb mogen aanschouwen. Wat opviel zijn veel nieuwe mensen in de band. (mogelijk ingestroomde jeugdleden van Jong IRENE !!) die het vanavond moet gaan maken en alweer een nieuwe show. En hoe!! IRENE komt het veld op met een prachtige volle sound. Zoals iedereen kan lezen onthoud ik mij van titels in dit verslag, om de eenvoudige redenen dat ik geen aantekeningen hierover heb kunnen maken en ze niet door elkaar wil gooien, om misverstanden te voorkomen. Ik heb van IRENE al veel shows mogen zien in het verleden, en ook deze mag er weer zijn. Hoewel in mijn optiek de show een ietsje pietsje eenvoudiger lijkt als de voorgaande shows van de afgelopen jaren, met name in de percussion (maar wie ben ik in deze!) klinkt het muzikaal geweldig (wat een schitterende muzikale arrangementen) Zelden heb ik IRENE zo goed muziek horen maken. Zo zuiver en netjes gespeeld en alles volledig goed in balans, Dit was voor mij en de vele toeschouwers “echt” genieten. IRENE ging dan ook van het veld af met een geweldig applaus. Niet alleen mijn familie had genoten, maar ik denk deze avond iedereen van IRENE.
We zijn alweer aan beland bij de laatste deelnemer van deze taptoe de Dutch Pipes and Drums uit Tilburg samen met hun 10 danseressen, welke traditionele Schotse dansen (Highland Dancing) uitvoeren tijdens het spelen. Nu zijn de Dutch Pipes and Drums niet de minste doedelzakken band die je kunt hebben op een taptoe. De Tilburgers kennen als geen ander de klappen van de zweep in het muziek maken. Het show gebeuren blijft beperkt tot wat eenvoudige figuraties om vervolgens weer een positie aan te nemen en vandaar uit de volgende dans act te begeleiden. Dutch Pipes and Drums is een statig en strak korps om te zien. Al met al een mooie en goede afwisseling in het programma wat de neutrale toeschouwer zeker weet te waarderen en zij krijgen dan ook een warm applaus na hun optreden.
De finale: Alvorens alle deelnemers het terrein betreden blijven de Dutch Pipes and Drums op het terrein staan en krijgen gezelschap van DES en TWN om gezamenlijk eerst het Highland Cathedral te spelen. Iets wat het altijd goed doet bij de toeschouwers (lekker veel power als totaal) Hierna komen ook Rhenen, Amantius en IRENE het veld op en zijn we weer kompleet. De voortreffelijke lady speaker bedankt de korpsen en we krijgen nog het taptoe signaal en het Wilhelmus. Lekkere korte finale dus. Een voor een afmarcheren naar de omkleed ruimtes en taptoe Kerkdriel kan weer in de archieven.
Tot slot De organisatie (DES) kan terug kijken op een meer dan geslaagde taptoe Kerkdriel. Veel publiek. Een zeer afwisselend programma met een slagwerkgroep, een jachthoornkorps, een malletband, een pipe band en 2 drumfanfares. Ook het programma verliep uiterst vlotjes, mede omdat de op en afmars van verschillende kanten waren, en er zo veel snelheid in het programma zat. Ook de finale verdient nog een pluim. Gewoon lekker kort en klaar is het. Over de lady speaker zeg ik nu niets meer !!!!!!!!!!! Omkleden naar huis en om 00.00 uur lagen we lekker in ons mandje. Dromen van een geweldige taptoe Kerkdriel.
Hans VerhoeksKort fragment van de showDe afmars