24 Mei 2009 - Taptoe Groessen


Een zeer mooie en warme taptoe


Zondag middag 25 mei in het Gelderse Groessen ( klein dorpje tussen Arnhem en Zevenaar ) werd ter gelegenheid van de presentatie van de 2e show van Showband KDO een soort van uitwisselings show gegeven. Alle deelnemende korpsen hadden een uitwisseling met KDO tot stand gebracht en waren dan vandaag hier te gast. Daar waar de vorige taptoe ter gelegenheid van een jubileum bijna in het water dreigde te vallen door het weer, was het vandaag een zon overgoten middag, dus zou voor de korpsen warm worden.

Er werd geopend door de gastheer zelf KDO Groessen de Openingsfanfare van Taptoe Breda 1994. De eerste show was van De drumfanfare van Muziekvereniging Prins Willem Alexander uit Elst(Gld). PWA heeft denk ik flink aan deze show gerepeteerd daar volgende week hun eigen taptoe Elst zal zijn. Onder andere On Parade en Copacabana kwamen voorbij.
PWA heeft in deze show gekozen voor veel rechte lijnen en pasjes. Leuke afwisseling maar als het ongelijk is zie je dat direct evenals het lijnenspel, die vanaf de zijkant lang niet altijd gericht waren. Met een 'meeklapmars' als afmars heeft PWA er een verdienstelijke show neergezet.

Als tweede KDO uit Groessen met hun Galashow Do You Remember. Gouwe ouwe hits kwamen voorbij en leuke bewegingen zaten in deze show het wiegen van een schip bij het nummer Sailing en ping ping bij het nummer Money Money. Hier zie je ook nog wel dat dit korps een groei maakt in het neerleggen van een show, veel onwennigheden en individuele foutjes. Denk ook aan de richtingen en de rechte lijnen in deze show. Erg leuk eind van deze show maar wordt verstoord door het niet gelijktijdig omhoog komen van de muzikanten. Jammer ! Met Brand New Day als afmars zat de eerste show voor KDO erop

Dan ESKA Bemmel, Ik had deze club nog niet in hun nieuwe uniform gezien, maar ziet er gelikt uit. Hun show Second Youth werd hier in Groessen uitgevoerd. Onder andere Ticket to Ride en Sister Act kwamen voorbij. Veel leden van ESKA tonen er zin in te hebben vandaag en ogen fanatiek, daardoor valt het op dat er ook leden zijn die dat niet doen en oogt het soms erg rommelig. Leuke show en publiek waardeerde dit met een welverdiend applaus.

De Malletband van Drumband Rhenen was de volgende en een afwisseling in het programma van drumfanfares. Mallets in Motion is de titel van de show. Ook deze groep is sinds vorig jaar, hun jubileum, in het nieuw gestoken, De groep is niet groot in aantal wat voor hen in voordeel werkte en konden goed gebruik maken van het speelveld. Voor de andere korpsen was het vaak te krap. Aan het toch goed gevulde taptoeterrein met publiek werden onder andere Angels van Robbie Williams, en Stain' alive van de Bee Gees gepresenteerd. Een leuke afwisselende show en goede presentatie van Drumband Rhenen.

Curnu Copiae uit Waalwijk was vandaag de band die de langste reis erop had zitten, onder leiding van Jan Burmanje betrad men het veld. Het Korps presenteerde nummers uit de musical Grease en Every Body Needs somebody. Muzikaal zat deze show goed in elkaar en klonk ondanks het ontbreken van het middenregister goed. De muzikanten zaten ook wel erg verdiept in hun muziek waardoor de show niet altijd even goed uit de verf kwam. Zeer verdienstelijk optreden van deze band en je hoorde de muzikanten tussen het publiek ook zeer positief praten over deze presentatie, dat is een goed compliment voor de muzikanten uit Waalwijk.

Dan de laatste show van vanmiddag, de presentatie ben de tweede show van KDO. Men heeft het een entertainmentshow genoemd met de titel From Russia With Love, tijdloze Russische muziek gearrangeerd door de KDO dirigent Henry Meijer. In een Russische Outfit kwam KDO het veld opmarcheren en had een complete metamorfose ondergaan, zware broek met kaplaarzen een rode jas en bontmuts. Leuke passages in deze show waar met name de tamboer maître de boventoon voert in het aansporen van de wisselwerking tussen korps en publiek. Ook drie mannen voeren een soort van toneelspel op met Vodka. De aandacht voor de show wordt mijns inziens compleet afgeleid door het vele wat gebeurt rondom het korps.
KDO is erin geslaagd een tweede show op de grasmat te leggen en zal ongetwijfeld nog verder ontwikkeld worden na deze première.

Na deze shows een finale onder leiding van KDO dirigent Henry Meijer, de afmars en een mooie muzikale middag is weer ten einde.

Een verslag van John Alebeek - Korpsmuziek.nl