4 Oktober - Taptoe Oud Vossemeer


Wind, wind en nog eens windAfgelopen zaterdag werd voor de 28e keer taptoe Oud Vossemeer gehouden. Voor degene die het niet weten, dit plaatsje met 2400 zielen ligt in Zeeland op het eiland Tholen. Hier wordt jaarlijks een van de laatste buiten taptoe's in het seizoen gehouden. De taptoe wordt georganiseerd door de plaatselijke muziekvereniging O.V.M. wat staat voor Oud Vossemeerse Muziekvereniging. Wat betreft het weer afgelopen zaterdag waren de vooruitzichten voor deze avond niet al te best. Gelukkig bleef het tijdens de taptoe droog, maar dit werd goedgemaakt door een zeer stevige wind (laat me inschatten windkracht 8 soms 9 !!) Ondanks de zeer straffe wind die ervoor zorgde dat goed koud aanvoelde waren er heel veel toeschouwers op deze taptoe afgekomen, en was er langs 3 zijde van het taptoe terrein werkelijk geen plaatsje meer te bemachtigen om nog iets te kunnen zien. Kortom aan de toeschouwers kon het vanavond niet liggen.

Perfect op tijdschema maakten de korpsen voorafgaand aan de taptoe een korte rondgang van 25 minuten door dit knusse Zeeuwse dorp, Aangekomen bij het taptoe terrein presenteerden de Euroband - Mallet Percussionband Drumband Rhenen en de Oud Vosemeerse muziekvereniging zich om beurten eerst aan het publiek Na deze presentatie speelde de O.V.M. de openingsfanfare (voor mij onbekend, en bij navraag bleek dit een eigen compositie te zijn) gevolgd door hun show met als thema "Musicals" Bekende musical hits als The Phantom off the Opera - Dont cry for me Argentina en o.a. Disco Iverner klonken over het taptoe terrein.Dat de muziek hoogtij viert in Oud Vossemeer moge duidelijk zijn. De O.V.M bestaat uit maar liefst 135 leden bestaande uit fanfare - drumband - majoretten en leerlingen. Dit ondanks dat het geloof ook in Oud Vossemeer nog meer leden voor de vereniging in de weg staat. In de show door O.V.M. gebracht namen de majoretten het leeuwendeel voor hun rekening, en beperkte de fanfare en drumband zich voornamelijk tot stilstaand muziek maken. De musical nummers werden met veel enthousiasme gespeeld en de klank was prima. Wel zouden de dames en heren meer aan excercitie mogen doen, zodat het allemaal wat strakker overkomt. Maar dat is mijn persoonlijke mening hierin. Oud Vossemeer kan trots zijn op hun muziekvereniging, waar plezier in muziek maken duidelijk voorop staat

Na de O.V.M. was het de beurt aan de topper deze avond de Euroband uit Rotterdam met hun Italiaanse show. Met een kleine 45 personen gestoken in traditionele Italiaanse kledij werd het taptoe terrein in beslag genomen en werden de toeschouwers getrakteerd op een keur van bekende Italiaanse tophits als Triomph mars van Aida - O solo mio - Thats Amor - Volare en vele anderen. Grappig was verder het slagwerk op de pannenset en de act met de groepsfoto. Intussen was het nog weer iets harder gaan waaien en aangezien de Italiaanse strohoeden niet voorzien waren van stormbanden ging menige strohoed er dan vanavond dan ook met de wind vandoor. De wind was echter niet opgewassen tegen de muzikale kracht van de Euroband. In het door gebouwen en huizen omzoomde taptoe terrein wist de Euroband een prachtige volle klank te produceren (vooral in de fluiten en de trompetten) Wel had de band hier en daar showtechnisch wat moeite met de breedte van het terrein, zodat er hier en daar geinproviseerd moest worden door de leden. Hierdoor kwam het richten soms in gedrang. Dit mocht echter de pret niet drukken. De toeschouwers genoten met volle teugen van deze Italiaanse show Een langdurig applaus viel de Euroband ten deel.

Na het optreden van de Euroband kondigde de speaker van vanavond een intermezzo aan in de vorm van een op het laatste moment gecontracteerde Mexicaanse band. Dit was het tamboer korps van O.V.M. aangevuld met majoretten en gestoken in Mexicaanse kledij. Het tamboerkorps speelde enkele Zuid - Amerikaanse slagwerknummers gekoppeld aan een eenvoudige choregrafie. Ondanks dat het allemaal heel eenvoudig was. smulde het publiek er met volle teugen van, en is men trots op de O.V.M.

Na het intermezzo was het de beurt aan Mallet Percussionband Drumband Rhenen uit Rhenen Met de hit "Let me entertain you"werd het taptoe terrein betreden. Na de aankondiging door de speaker starte Drumband Rhenen met de show "Mallets in Motion" Vele bekende muziek als Conga - Angels - Devills in Disquise - Demisiado Corazon - Staying Alive e.a. passeerden in een afwisselende choregrafie de revue. Mooi was de solo door Marching Bell in Angels. Door de omsluiting van het taptoe terrein was de muziek van met name de mallets goed hoorbaar en was er een juiste klankbalans in het korps (op zachte ondergrond en open terrein is dit duidelijk toch wel eens anders) De show zag er verzorgd uit, met hier en daar een persoonlijk foutje. Ook dit optreden werd beloond met een gul applaus door de toeschouwers en kon Drumband Rhenen terug kijken op een geslaagd optreden. Met de vlotte mars Living on my Own van Queen werd het terrein vrijgemaakt voor het 2e optreden van de Euroband

Tina Turner is de titel van de gala show van de Euroband. En hier zeggen we dan ook "goede wijn behoeft geen krans" Met veel overgave en een gevecht tegen de alsmaar sterker wordende wind werd deze show keurig en strak uitgevoerd. In arrangementen van Rene Leckie werden Simply the Best - Disco Inferno - We don't need another Hero - River Deep Mountain High e.a. aan het Oud Vossemeerse publiek voorgeschoteld. Werkelijk een prachtige volle bak geluid, wat nooit storend overkwam op mij. Ook nu speelde de breedte van het terrein de leden parten, maar dit werd altijd weer in het redelijke opgelost. Ik had de Euroband een paar jaar niet gezien, maar het korps heeft toch de nodige indruk op mij gemaakt. Ik ben dan ook zeer benieuwd op 1 november hoe zij het er in Schiedam tijdens het concours vanaf gaan brengen, met deze show.

Tot slot nog even de finale
Nadat de korpsen bezit hadden genomen van het terrein werd er vlot achter elkaar Blijf bij me heer - het Taptoe signaal en het Wilhelmus gespeeld. Een lekkere korte finale, waarna ik mij (((op een draf naar de warme kachel begaf ))) Oud Vossemeer heeft zijn taptoe weer gehad. Een keurig tijdschema - veel enthousiaste toeschouwers - veel wind en vooral koud. Op naar de 29e editie van taptoe Oud Vossemeer. Dat er nog maar vele mogen volgen op het gezellige dorpsplein van dit knusse Zeeuwse dorpje.

Mede namens Korpsmuziek.nl
Hans Verhoeks