28 Juni - Taptoe Stiens


Schitterende taptoe in het hoge noorden!Als eerste korps vanavond is Showband Excelsior uit Groningen dat het veld op komt. Avontuur, Uitdaging, Gevaar, Ontdekking en Verwondering lopen als een rode draad door deze show genaamd “Expeditie”. Het begin van de show vind ik wat “kinderlijk”, de leden staan tegen elkaar aan te “slapen” en worden gewekt door de ‘Pit-man’ die op de achterkant van een emmer slaat en roept, “Wakker worden !!”. Vervolgens begint de show met veel bekende muziekstukken gearrangeerd door Sietse Bandringa. Olv Ben Breukelman, onlangs koninklijk onderscheiden, laten ze oa horen The Medallion Calls en He's a Pirate uit de film ‘Pirates of the Caribbean, The battle uit de film Gladiator. De klank is goed maar soms lijkt het ietwat te moeilijk voor sommige leden. Een gedeelte uit de show, het Iers klinkende werk, wordt gevuld met een stuk dans en gegooi met water…?. Persoonlijk gezien…. ik vind het eigenlijk niet passen in deze style van muziek maken, sorry. Naar het slot zijn er langzame en snelle stukken, worden de lijnen en figuren goed opgezocht en gevormd en klink het slot mooi. Misschien, en dat is moeilijk, als de muziek uit het hoofd gespeeld kan gaan worden dat veel dingen beter uit de verf komen. Voor de afmars is “I’ve got the Music in me” gekozen.

Tweede optreden van vanavond wordt verzorgt door de Jeugdband van Takostu en Takids2. Het jeugdbeleid van takostu heeft ervoor gezorgd dat er zeker 45 kinderen in opleiding zijn en die staan nu allemaal aangetreden. De jeugdband is in uniform en heeft onlangs de puntjes op de I gezet met nieuwe hoofddeksels. Gezamenlijk en afzonderlijk laten ze zich van hun beste kant zien en horen. Leuk detail is dat bij Takids2 les gegeven wordt door spelende leden van Takostu. De Jeugdband staat onder leiding van Amy Bras. Eeuwke van der Wal weet te melden dat dat een nichtje is van Peter van de Jagt, maître bij Irene Ede. Tot slot spelen en lopen ze de gezamelijke afmars waar halt gehouden wordt op het middenterrein. Na het “voorwaarts mars” van Amy schiet de jeugd uiteen, GILLEND naar huis !, althans… naar de uitgang. Een leuk optreden en Takostu laat zien dat de jeugd in de lift zit in Stiens.

Volgend optreden is van Mallet-Percussionband Drumband Rhenen. De band viert dit jaar het 50 jaar bestaan en is onlangs in een geheel nieuw uniform gestoken. De drumband maakt gebruik van standaard slagwerk i.c.m. Marimba’s, xylofoons en Marchingbells en staat vanavond olv tambour-maître Jeroen Hendriks, een primeur want hij zou eigenlijk pas na de vakantie als 1e maître gaan fungeren. De show heeft de titel “Mallets in Motions” en gaat van start met het nummer “Conga”. Er wordt in een rustig tempo gespeeld en gelopen en er zijn verschillende vormen te zien zoals twee circels die om en om ‘groeien’. Het tempo gaat nog wat omlaag en we horen nu “Angels” van Robbie Williams. Muzikaal gezien klinkt het als een klok… of bell… alleen blijft het tempo over de hele show wat aan de lage kant en mis ik wat actie. Verder zitten er leuke showelementen in en een (snare) slagwerk gedeelte. Lijnen en vormen zijn verder prima en er wordt nog “You're the devil in disguise” (Elvis), “Music” (John Miles) ten gehore gebracht. Dan volgt een slagwerkstuk wat het tempo wel wat omhoog brengt, Aktie !. “I like to Move it, move it” wordt door de band gezongen en daarmee gaat het publiek ook spontaan meedoen….. Voor deze show is erg leuke muziek gekozen die het publiek aanspreekt. Puntje van kritiek is het vele omlaag kijken, daar is vast wel een trukje op te verzinnen…. Een leuke degelijke show en muzikaal goed gebracht. Voor de afmars is “Living on my own” gekozen. Jeroen heeft het prima gedaan !! (show!)

Dan staan de souzen van Irene Ede in de opening van het taptoe terrein. Weer eens wat anders dan anders beginnen die met de opmars en worden in-(op)gehaald door de band die achter de doeken vandaan komt, leuk gevonden. De band stelt zich op en Peter van der Jagt verliest pardoes zijn zakgeld, oog voor detail ?
Met de show “Pinball Wizzard” gaan we nu dan actie beleven. Met een spetterende opening en harde maar loepzuivere klanken schiet Irene uit de startblokken, heerlijk !. Onderweg is er een percussion gedeelte waarbij met name de blazers vrij lange rust hebben, maar niet in het bewegen. Marcheren, kruisen, flitsend en dans laten ze zien. En dan de aanzet…. Ja, zo hoort het dames en heren van vele, vele verenigingen !. Er zijn maar een paar van deze bands in Nederland en dat is echt genieten hoor…. Maargoed, ik zal me niet teveel laten gaan……
Er volgt een langzamer stuk, prachtig nummer (spaans?) waar de bugel solo even wat minder is maar zal snel vergeten worden doordat de show naar het eind toe gaat en de band opnieuw snelle showelementen laat zien en horen met opnieuw een spaans stuk, uitgebeeld door de band een stier incl castagnetten. Dan het slot. Het is mooi, goed, hard en zuiver en komt op dit buitenterrein volledig tot zijn recht, een prachtig optreden.

Tijd om af te koelen hebben we niet, de Internationale Trommel- Toeter- en Sjoklup uit Lutkewierum komt het veld op in de volledige bezetting. Met een adembenemende mars neemt het korps bezit van het taptoeterrein. Speciaal voor deze avond is de show telefonisch ingestudeerd en brengt het korps oa “Eeuwke heeft Pukkeltjes op zien buuk” ten gehore. De leden worden één voor één voorgesteld aan het publiek waarna de show van start gaat. Direct laat de band een prachtig uitgevoerde ‘zig zag’ beweging zien en dat door het hele korps !. In het volgend gedeelte uit de show heeft Tambour-maître Wiebe Strohalm een solopartij met de signaal hoorn. Het klinkt enorm en het publiek waardeert dit met een luid applausje. Dan gaat het even mis bij de basdrummer Gurbe Hitzinga. Een mol steekt zijn kop uit boven het kaatsveld van Stiens en hij struikelt …. Daar kon die mol ook niets aan doen Gurbe !. Vervolgens laat de band “Ik zag twee beren” horen in een geweldige uitvoering, subliem !. De leden letten enorm op de yardbordjes en dus loopt de show als ’n tiet. Verder is er nog een prachtig showelement te zien en kruist de hele band schitterend in dubbele rij door elkaar, alleen de tweede keer gaat Strohalm even in de fout, misschien was hij toch bang voor die mol….. Ook het nummer “Oh when the Saints” klinkt weergaloos en het publiek zingt ook goed mee. Ten slotte verbetert Strohalm zijn record door zijn maitre stok maarliefst 1 hele centimeter hoger te gooien en dus staat het record nu op 1.31 mtr !, fantastisch !!. Met “hoempa hoempa tetereee” en “Zwiebertje” besluit Lutkewierum dit weergaloze optreden om regelrecht aan te sluiten aan de bar, waar de band ook al zo goed is !!. Een dikke pluim voor dit optreden wat eigenlijk met geen pen te beschrijven is, je moet dat eens gaan zien !

Vervolgens, als we weer met beide benen op de grond staan, is het de beurt aan Takostu die voor het vele thuispubliek de show “Psycho” gaat brengen. Olv Tambourmaitre Johan Visser stelt de band zich op in een lange lijn met een punt naar voren. De opening is op een slagwerk stuk en gaat vrij snel al in een “draf” tempo, typerend voor Takostu. De lange lijn wordt vanuit de punt schitterend opgerold en vanaf de buitenkanten weer uitgerold, mooi. Nu klinkt 76 Piccolo’s en wel enorm veel beter dan de laatste keer dat ik Takostu hoorde in Heerenveen. Show elementen zitten er genoeg in de show, zo is er een hoog op de teen naar op de knie beweging te zien en stukken op één been. Moeilijke evenwicht en balans stukjes waarbij ook nog gespeeld moet worden. Het tempo gaat omhoog en er ‘rolt’ een circel van fluiten langs een blok van slagwerk, ook dor de twee lijnen heen een soort van wave beweging is goed en leuk om te zien, vooral van boven. De slagwerksolo ziet er goed uit, stokbewegingen met de armen mooi, mag iets meer snelle actie bij van mij. Het nummer “Carmen” klinkt mooi en er zit een stukje 60’s in ??. De lijnen zijn goed en strak, ook het kruisen van de rijen en blokken gaat veelal perfect. Het slot van de show komt er niet helemaal uit, niet juichen voor de finish. Het lijkt wat onwennig. De statige en precieze manier van Takostu maakt het helemaal goed en ook voor deze band geld dat het een lust is voor het oog. Ja, ook de dames maar ik bedoel de aanzet, het marcheren, de armen en de aanmarcheringspas…..kortom het geheel.

Als laatste optreden van de 10e taptoe Stiens is voor de Van Limburg Stirum band uit Wezep die het terrein opkomt met een prachtige mars. De kersverse Nederlands kampioen Show ga ik nu vanaf de voorkant zien en dat blijkt een heel andere kijk te geven dan die keer dat ik aan een zijkant stond. Olv Eduard Veldkamp start VLS met een schitterende opening “Oh Fortuna”. Het nummer wat daarop volgt brengt VLS met een heerlijke VLS sound, wat voor de ervaren taptoe bezoeker ook bekend zal zijn. De lijnen zijn hier en daar niet echt recht en af en toe lijkt het dat het slagwerk bij de blazers weg is. Dat is bedrog omdat het clubgebouw achter ons eea weerkaatst en de percussion aan de andere kant van het veld staat. De pit leden letten gelukkig goed op de Maître en valt het niet uiteen. De show spreekt mij veel meer aan dan de vorige keer, of dat een kwestie van wennen is of de plaats die je hebt laat ik even in het midden. Er volgt een slagwerk gedeelte waarbij ook een drumstel wordt gebruikt. Daarachter leveren de blazers een paar show elementen af. Voor het slot en de afsluiter is weer gekozen voor het nummer “Oh Fortuna” en is echt heel erg mooi. Om even wat discussies aan te halen die hier en daar lopen… zo enorm Amerikaans is deze show niet. De show is goed doordacht en klopt van alle kanten. Ik zou zeggen en geduchte tegenstander voor het WMC ? Ik zou wel een zwaardere concerttrom meenemen trouwens voor wat meer FORTUNA!, moet toch wat te zeuren hebben nietwaar ?

We maken ons op voor de finale waarbij Irene Ede opkomt met “Smoke on the Water” weer mooi en de andere deelnemende korpsen sluiten zich aan op het terrein. Eeuwke van der Wal spreekt nog wat gevolgd door Jochem Baltjes en het “Blijf bij mij Heer” wordt gespeeld door (bijna) alle korpsen en daarna het “Wilhelmus”. Van iedere band en publiek wordt afscheid genomen waarna de korpsen op eigen muziek het veld verlaten om nog terug te marcheren door Stiens naar “De Schalm” waarvandaan ook is vertrokken vanavond. Ook dat is een spektakel want dat klinkt enorm in het donker door centrum Stiens……

Oh ja, Eeuwke was vergeten de mensen op de weg te bedanken voor hun gratis aanwezigheid…. In Stiens zijn altijd een klein aantal mensen die de Taptoe vanaf de weg bekijken en die paar euro entree besparen, bij deze…..

Ik wil de organisatie bedanken voor hun gastvrijheid, tot volgend jaar !!

© Cor Vosseberg

Korpsmuziek.nl