16 Juni 2007 - Taptoe Bemmel


Een verslag van Hans VerhoeksDit is voor mij bijna een thuiswedstrijd Eerst nog even buienradar.nl geraadpleegd en na zeven uur zou het droog blijven deze avond. In Bemmel aangekomen volgde een korte streetparade naar het taptoe terrein. Hier kon ik nog net het einde van het optreden van De Stefaantjes meemaken, welke het voorprogramma verzorgde. De afmars oogde een beetje ongeïnspireerd en rommelig. Wellicht dat met de nodige aandacht hier verbetering in kan komen.

Dan de taptoe:
Als eerste betreden de mannen/vrouwen van Red&Black (voorheen EMM) uit Giesbeek het taptoe terrein. Zij brengen een eenvoudige show, waarbij voornamelijk over de lengte as van het veld wordt gelopen. Wat meteen opvalt is dat er een koraal (Highland Cathedral) in de show wordt gebracht gevolgd door het mooie rustige Blue Berry Hill van Fats Domino. Hiermee krijgt Red & Black niet echt de vaart in de show, die het wel nodig heeft voor het publiek. Wellicht dat we in de toekomst wat meer mogen verwachten van deze band, Ik heb de indruk dat ze het wel kunnen en ook wel willen.

Na R&B is het de beurt aan De Liemers Harmonie uit Duiven. In een mooie Oostenrijkse outfit betreedt dit grote orkest de mat. Wat gelijk opvalt zijn de warme klanken van een harmonie orkest. De choreografie is eenvoudig van opzet,maar in dit geval gaat het minder om de show, maar meer om de kleding en de muziek. Het publiek krijgt onvervalste Tiroler meezingers te horen, welke zelfs met zang worden uitgevoerd. Op deze manier bestaat het taptoe programma uit veel variatie, en blijft het ook voor het publiek erg leuk om na te luisteren en te kijken.

Na De Liemers zijn we zelf aan de beurt (Mallet Percussionband Drumband Rhenen) De show loopt goed en het terrein wordt helemaal benut. Hierdoor krijgt het publiek overal op het terrein een gedeelte van de show voorgeschoteld. Jammer is alleen dat de klank van de mallets enigszins dood slaat op het gras. Dit komt omdat de buizen naar beneden gericht staan. Op een harde ondergrond is dit veel minder gevoelig. Maar hopelijk werd dit gecompenseerd met een leuke choreografie en vlotte muziek naar het publiek toe. We hadden er in ieder geval veel zin in !! Na het optreden kregen we in ieder geval een rijkelijk applaus.

Na ons optreden snel terug naar het taptoe terrein, waar de jeugd van DAP inmiddels al met de show was gestart. Nu is het inmiddels 2 jaar geleden dat ik deze jeugdband had gezien en toen konden zij mij echt niet overtuigen. Wat de jeugd in Bemmel liet zien was gewoon “goed” Jammer is dat ik tegen het einde van de show de muziek pas begon te herkennen (o.a.Paul Simon) Maar dit doet niets af aan de show die door deze kinderen werd gebracht Leuk was ook de piccolo solo van de maître welke met overtuiging werd gespeeld zittend op de dirigentenbok!! Hier is maar weer eens gebleken wat de jeugd allemaal kan. BRAVO.

Dan is het de beurt aan de organiserende vereniging ESKA met tamboer-maître Gerie Geurts aan ’t hoofd die voor de laatste maal als t.m. zal fungeren tijdens taptoe Bemmel. Dus maar even afwachten wie volgend jaar de leiding zal gaan krijgen bij deze vereniging. ESKA heeft een mooie bezetting voor drumfanfare, en daardoor ook een goede sound. De show wordt uitgevoerd met herkenbare muziek zoals Obladi Oblada – Tiket to Ride – Matremoney en Proud Mary en veel drive in het loop werk. De mix komt in ieder geval lekker over naar het publiek. Voor mij persoonlijk zou ESKA wat meer in de breedte mogen showen en minder in de diepte. Maar wellicht bij een volgende show gebeurt dit wel. Dit doet niets af aan de goede prestatie die wordt neergezet door de thuisploeg.

Tot slot van deze taptoe zien we Thalita uit Vlaardingen in hun rood zwarte uniformen het veld opkomen. Ik heb deze showband nog niet eerder mogen aanschouwen. Helaas in verband met het opstellen voor de finale heb ik niet de gehele show kunnen bewonderen. Thalita is een brassband en heeft een goede klank in het korps zitten, wat ik bij de opening al heb gehoord!! Wat betreft de show veel verschillende figuren op het veld, met hier en daar een richtings foutje (maar bij wie niet!!) Al met al een goed optreden van Thalita

Blijft over de Finale Op muziek van Red & Black betreden de korpsen voor de laatste maal het taptoe terrein Er volgt een kort slotwoord en onder leiding van de dirigent van ESKA wordt een korte finale gespeeld met de gebruikelijke nummers Na een paar biertjes genuttigd te hebben en wat bijgepraat te hebben zijn we vanavond weer lekker vroeg thuis van een goed georganiseerde taptoe Bemmel. Volgend jaar jubileum taptoe Bemmel