9 December 2006 - Malletclinic Joure


Wrist, twist en flush!Met een aantal melodische spelers werd een reisje gemaakt naar Joure waar een malletclinic werd gehouden door een van de grootste en bekendste marimbaspelers van de wereld, Gifford Howarth. Hieronder kunt u een verslag lezen van Jetske Dobma, xylofoniste van Takostu Stiens.

Joure, zaterdag 9 december, 09:45. In het clubgebouw van Con Spirito verzamelen een stuk of wat muzikanten voor een malletclinic gegeven door Gifford Howarth. Het initiatief was van Unisono en Color Guard Nederland. Het was een heel leerzame dag. Veel informatie, wat aan het einde van de dag ook wel aan sommige gezichten af te lezen was.

Gifford is een afgestudeerd slagwerker zowel in Percussion Performance als een Bachelors in Music en Business. Naast marimbasolist bij een aantal Amerikaanse symfonieorkesten is Giff bekend geworden door zijn publicaties op het gebied van mallettechnieken voor zowel beginners als gevorderden en zijn arrangementen voor malletensembles. In de drumcorpswereld kennen we hem als de ensemble-instructeur en pitarrangeur voor de meervoudig DCA kampioen “The Syracuse Brigadiers” en uiteraard als DE mallettechnician van The Cadets sinds 2000 tot en met heden. Bij The Cadets is Giff verantwoordelijk voor het hoge niveau waar het frontensemble van The Cadets bekend om staat. Verder is hij een veelvuldig gevraagde clinician voor mallettechnieken en jurylid voor ondere Winter Guard Internations Indoor Percussion. Hij heeft samengewerkt met Gordon Stout, Ted Round en Bill Molenhof. Giff geeft les aan de Penn State University in Pennsylvania. (http://www.colorguard.org)

‘Oke, we’re going to start with a warming-up’ waren een van de eerste woorden die Giff sprak. Meteen begint het eerste gelach al. Een warming-up, dat hebben wij niet echt nodig toch? Nou daar vergis je je lelijk in. Iedere, maar dan ook echt IEDERE muzikant heeft een warming-up nodig. Rek- en strekoefeningen. Vijf minuten lang. Er wordt uitgelegd waarom je je op een bepaalde manier moet opwarmen. Na een minuut of vijf voel je de warmte en het bloed door je armen stromen.
We gingen door met wat oefeningen, chromatische oefeningen. Ondertussen legt ie uit waar je op moet letten en je doet de oefeningen nog eens en nog eens en nog eens. Vervolgens doe je hetzelfde met je linker hand. Voor de lunch waren veel oefeningen daarop gebaseerd. Iets wat je met rechts kan, moet je ook met links kunnen. Er worden toonladders gespeeld en verschillende manieren van cross-overs uitgelegd. Ook luisteroefeningen werden niet overgeslagen. Een metronoom gaf het tempo aan. Vervolgens sluit iedereen de ogen en klapt op de 1. Je wacht 4,5 tel en klapt weer maar nu dus op de ‘je’ van 1 van de nieuwe maat. Deze oefening werd ook eindeloos herhaald, met en zonder metronoom. Giff vertelde dat hij dit zelf ook gebruikt bij de Cadets. Later op de ochtend begonnen met een les ‘hoe houd ik 2 stokken vast’. Dit koste heel wat tijd. Wij oefenden op de zogeheten Stevens-grip. Een zekere meneer Stevens kwam in 1976 met het idee om met vier stokken te spelen. Sindsdien spelen 100.000’en mensen op deze manier.
‘Watch your indexfinger!’ Je indexffinger is je wijsvinger. Die mag niet krom staan en moet wijzen naar je buurman. De eerste stok houd je vast tussen je wijsvinger en duim. Je middelvinger houd de stok aan de onderkant tegen, om het vallen van de stok te voorkomen. De tweede stok plaats je tussen je middel- en ringvinger waarbij je ringvinger en pink de stok min of meer vasthouden. Nu kwamen de termen ‘wrist, twist and flush’ om de hoek kijken. Wirst houdt in dat je met beide stokken slaat. Twist, is het slaat met de binnenste stok (dus de stok tussen je wijsvinger en duim) Flush is het spelen met de stok aan de buitenkant. De naam flush komt af van het Amerikaanse woord ‘to flush’. Wat ze bedoelen met het doorspoelen van de wc. Je maakt die beweging met je pols. En dan maar proberen te spelen. Dat is niet makkelijk voor iemand die dat nog nooit gedaan heeft. Maar het is zeker leuk! De oefeningen ’s ochtends waren eigenlijk een beetje de basis van wat je ’s middags voor de kiezen kreeg.
Tijdens de lunch had je even de tijd om te babbelen. Onder het genot van een broodje bal vraag ik me af wie er allemaal aanwezig zijn en bij welke vereniging ze actief zijn. Ik heb o.a. de namen Northern Frisian Percussion Corps, EMM Leersum, Malletband Rhenen, Rythm Stars en Domuko langs horen komen. Zelf was ik daar aanwezig met een Pasveerlid. Na de pauze moesten we verkassen en stonden we in de file met al onze instrumenten. De kantine kon worden vrijgemaakt want we kregen wat meer ruimte. Dit in de sporthal. Nu kon (naar mijn idee) het echte werk beginnen!
Na even wat voor onszelf gespeeld te hebben (lees: kabaal!) gingen we weer verder. Nu werden alle technieken die we ’s ochtends geleerd hadden toegepast maar dan met vier stokken (mallets). En wat was dat leuk zeg! Bij iedereen lukte het op zijn/haar eigen manier. De stukken die we van te voren thuis en ‘s ochtends een beetje hadden bekeken werden opnieuw doorgenomen, maar (natuurlijk) met vier stokken. Bijvoorbeeld C, G (met links) en C, G (met rechts). Stok 1,2 en 3, 4. Op deze manier worden moeilijke figuren ondersteunt. Het makkelijkste is 1,2,3,4. Maar Giff liet ons ook figuren met 2,4,1,3 slaan of 2,3,1,4. Echt heel leuk! We voelden ons allemaal een klein beetje ‘a DCI-contestant on field ;-) ‘
Maar aan al het mooie komt een eind. Giff deed nog een demonstratie van een ander greep dan de Stevens-grip. De naam ben ik zo even kwijt. Maar wat kan die man spelen zeg, ONGELOVELIJK! Het kippenvel stond me op de armen. Links en rechts naast me werd de adem ingehouden om in volle teugen te kunnen genieten van het klassieke spel.
Toen was de leuke dag helaas alweer voorbij. Giff bedankte nog even alle sponsoren en mensen die hieraan hadden meegewerkt. We hadden nog de mogelijkheid om zijn lesboek aan te schaffen. Er werden zelfs handtekeningen door hem uitgedeeld. Zelf heb ik nog even met hem gebabbeld maar toen was het echt tijd om naar huis te gaan.
Alle medewerkers en sponsoren: Hartelijk bedankt voor de goed verzorgde dag, en tot de volgende keer!


Jetske Dobma

Takostu Stiens